|
Post by pudzian on Dec 3, 2005 22:00:38 GMT 1
Zmieni³em trochê tytu³ pokoju, abyœmy mogli pisaæ w nim te¿ o swoich zainteresowanich, a z pewnoœci¹ ka¿dy ma jakieœ dziwne hobby... No có¿, ja o jednym z moich szczególnych zainteresowañ ju¿ wspomina³em tu na forum, teraz jest to oddzielny temat, chodzi o rpg. Zdajê sobie sprawê, ¿e sporo ludzi myli to z grami komputerowymi lub w ogóle nie wie co to jest... Narazie dog³ebnie nie bêdê sie rozpisywa³, ale spotykamy siê i bawimy w wyobraŸni, bêd¹c postaciami z odpowiednich œwiatów. Jest mnóstwo zasad, systemów, œwiatów, w które mo¿na graæ. Ja ostatnio najczêœciej gram w Neuroshimê, postapokaliptyczny klimat, w œwiecie, w którym rz¹dz¹ maszyny, a na ziemi zostali najtwardsi... Gra, przy dobrym mistrzu gry nigdy siê nie nudzi. Sporo ludzi na forum, ma ju¿ pojêcie o rpg, bo grywa³o ze mn¹, mam nadziejê, ¿e temat siê rozwinie...
|
|
|
Post by retired on Dec 4, 2005 14:00:21 GMT 1
Czym się różni odpowiedź druga od czwartej? A tak w ogóle, to dawno już nie graliśmy...
|
|
|
Post by pudzian on Dec 4, 2005 18:30:13 GMT 1
Faktycznie dawno nie graliœmy, teraz jestem chory, ale jak znajdziesz ludzi, którzy ju¿ chorowali na œwinkê to dowolny termin w tym tygodniu proponujê.
|
|
|
Post by retired on Dec 4, 2005 22:23:29 GMT 1
Mam takiego jednego co jeszcze nie chorował, ale albo głupi albo odważny, bo chce zaryzykować Poszukam jeszcze paru.
|
|
|
Post by pudzian on Dec 5, 2005 10:37:02 GMT 1
3 osoby wystarcz¹, tylko Wam pewnei pasuje termin weekendowy, dopiero najwczeœniej w pi¹tek? Wolicie neuroshimê czy wiedŸmina? Praktycznie tylko do tych dwóch móg³bym sie przygotowaæ, jeœli macie inne propozycje to musia³bym pogrzebaæ z przygodami...
|
|
|
Post by teletombik on Dec 5, 2005 16:48:00 GMT 1
ja bym chetnie zgra³... a na œwinke to juz chorowa³em...
|
|
|
Post by retired on Dec 5, 2005 17:12:52 GMT 1
A co powiecie na środę? Mam ochotę na Neuroshimę, pora wypróbowac postać
|
|
|
Post by pudzian on Dec 6, 2005 9:59:09 GMT 1
Ja siê mogê przygotowaæ, mi termin jest obojêtny, tylko uwa¿ajcie na naukê, zebyœcie siê póŸniej w szkole nie usprawiedliwiali "Oj sorze/sorko nie umiem/odrobi³em, bo Pudziana odwiedzaliœmy" ¯artujê O której godzinie i kto wpadnie?
|
|
|
Post by teletombik on Dec 6, 2005 18:40:41 GMT 1
ja w œrode i czwartek nie moge chyba ¿e w œrode do 19.30 a w czwartek ok.18... jak wam pasuje???
|
|
|
Post by retired on Dec 6, 2005 22:05:55 GMT 1
w czwartek mam angielski o 18...
|
|
|
Post by teletombik on Dec 8, 2005 15:31:28 GMT 1
w piêtek do 18 moge tak samo w sobote zostaje wtorek i poniedzia³ek...
|
|
|
Post by matermind on Dec 9, 2005 14:18:21 GMT 1
Fajnie, ze se pogracie. Ale ten temat zostal chyba zalorzony zeby poomawiac tytulowe zabawy. Niech kazdy kto mial z tym kiedykolwiek stycznosc niech opowie o swojej ulubionej. Pudzian opowiedz cos wiecej o tym... Tez mam swoj bestsystem, wiec tez moze kiedys cos opowiem...
PS: nawiazujac do twojego pierwszego posta- z tym mistrzem gry to z lekka nutka skromnosci:D
|
|
|
Post by teletombik on Dec 9, 2005 21:44:22 GMT 1
s³yszeliœcie ¿e mo¿na graæ w rpg na forach... mozna to by i u nas sprawdziæ...
|
|
|
Post by pudzian on Dec 10, 2005 16:55:01 GMT 1
Heh, mo¿na graæ na forach... Po ostatniej sesji kompletnie siê za³ama³em i jakoœ mnie narazie odrzuca od rpg, ale mo¿e jakbysmy zaczêli graæ na forum, to gracze zachowywali by siê bardziej stosownie i choæ trochê bardziej adekwatnei do œwiata, sytuacji, bo mo¿e zachowanie by³oby bardziej przemyœlane... Ale teletombik, jak wygl¹da rpg na forum, napisz coœ wiêcej, albo spróbuj poprowadziæ takow¹ sesjê?
P.S.: Pozdrowienia dla dru¿yny z któr¹ ostatnio gra³em, zaskoczyliœcie nie tylko mnie, ale autoró przygody, któr¹ przygotowa³em jak te¿ ca³y neuroshimowy œwiat...
|
|
|
Post by teletombik on Dec 11, 2005 16:14:20 GMT 1
coœ takiego chyba ¿e ka¿dy jak ma cos do powiedzenia, zrobienia w swiecie gry pisze o tym, a nad wszystkim czuwa MG i rozwija akcje tak jak w "realu"...
|
|
|
Post by pudzian on Dec 11, 2005 17:24:08 GMT 1
To co zak³adamy nowy pokój (sesje rpg)? I kto poprowadzi pierwsz¹ przygodê? Mo¿e najpierw przedyskutujmy jak to bêdzie wygl¹daæ? Ilu graczy dopuszczamy do przygody? Jak wykonujemy testy? Jaki system? Czy mozna cofaæ swoje wypowiedzi? I mo¿e jeszcze inne pytania, które budz¹ w¹tpliwoœci? Podyskutujmy najpierw, bo do koñca stycznia jestem niesamowicie zajêty i nie bêdê mia³ mo¿liwoœci zbytniego zaanga¿owania siê.
|
|
|
Post by teletombik on Dec 12, 2005 15:51:38 GMT 1
nie potrzeba du¿o czasu na to... kiedy masz woln¹ chiwle piszesz ale trzeba bêdziecos zrobiæ by nikt postronny nie móg³ siê wpisywaæ...
|
|
|
Post by retired on Dec 12, 2005 16:51:42 GMT 1
Nie sądzę, na forach każdy może się przyłączyć do takiej zabawy. Czasem tylko nie mozna dolaczac w trakcie. Sadze, ze kazdy członek naszego forum w zasadzie grać. Byłaby to świetna promocja rpg. Jeżeli jednak ktoś nas zawiedzie, tymczasowe wyłączenie konta powinno załatawić sprawę. Ostatecznie zawsze możemy zblokować możliwośc pisania później.
|
|
|
Post by teletombik on Dec 13, 2005 18:06:00 GMT 1
ale jeœli ka¿dy móg³by coœ wpisywaæ powsta³ by chaos i niektórzy mogli by sie wpisywaæ tak "dla jaj"...
|
|
|
Post by pudzian on Dec 14, 2005 16:18:57 GMT 1
1. Na pocz¹tek proponujê system- wiadomo Neuroshimê- to mój ulubiony system, moje drugie ¿ycie:D 2. Graczy nie moze byæ dowolnie du¿o. -maks 5. (niech piêcioro graczy siê zadeklaruje) 3. Ja mogê poprowadziæ dopiero w ferie. 4. Proponujê specjalny pokój dla graczy, by mogli miêdzy sob¹ rozmawiaæ i drugi oficjalny do przygody. 5. Mistrz Gry ma zawsze racjê i sam wykonuje testy, a gracze musz¹ siê temu podporz¹dkowaæ. 6. Mistrz Gry mo¿e i bedzie wysy³a³ prywatne informacje dla graczy, bo ró¿ne osoby maj¹ ró¿ne umiejêtnoœci, dany gracz nie musi siê tym dzieliæ z innymi. 7. Ka¿dy gracz swoj¹ kartê postaci musi przelosowaæ osobiœcie pod moj¹ kontrol¹ i umieœciæ w pokoju przygód. 8. Ka¿dy gracz deklaruje swoje testy np: nas³uchiwanie czy wyczucie k³amstwa, wtedy MG wysy³a priwata, ewentualnie w niektórych przypadkach informuje wszystkich, czasami MG mo¿e bez deklaracji wys³aæ komus wiadomosæ, ¿e np wypatrzy³ coœ, ewentualnie wycczu³ itp., starajcie siê jak najczêœciej jednak siê deklarowaæ. 9. Posty w pokoju przygód na przemian: MG, gracze, MG, gracze itd. W pokoju rozmów dla graczy ustalaj¹ tam sobie wersje wspólne i bardzo wa¿ne. Po kazdym poœcie MG, ka¿dy gracz musi siê wypowiedzieæ dok³adnie raz !! Nie mo¿na zmieniaæ swoich postów ani kasowaæ. 10. Akcji siê nie cofa. Jesli ktoœ na przyk³ad zginie to trudno... 11. Skrajne oddzielanie siê od dru¿yny i wyjatkowo g³upie zachowanie, mo¿e przyspieszyæ œmieræ bohatera. Zachowujmy sie zgodnie z klimatem œwiata. 12. Regu³y mozna trochê ³amaæ i naciagaæ.
Czekam na propozycje zmian do "regulaminu". Jeœli ogarnê siê po moim niebyci w szkole to mo¿e uda sie wczeœniej coœ przygotowaæ, ale wola³bym znale¿æ i opracowaæ jakaœ porz¹dn¹ przygodê.
|
|
|
Post by retired on Dec 14, 2005 17:22:01 GMT 1
. 4. Proponujê specjalny pokój dla graczy, by mogli miêdzy sob¹ rozmawiaæ i drugi oficjalny do przygody. 6. Mistrz Gry mo¿e i bedzie wysy³a³ prywatne informacje dla graczy, bo ró¿ne osoby maj¹ ró¿ne umiejêtnoœci, dany gracz nie musi siê tym dzieliæ z innymi. 7. Ka¿dy gracz swoj¹ kartê postaci musi przelosowaæ osobiœcie pod moj¹ kontrol¹ i umieœciæ w pokoju przygód. Niniejszym się deklaruję Zgoda, założymy nowy dział, dostęp jedynie przez wpisanie url (roześlę uczestnikom na pm). Gracze nie muszą się chwalić innym swoimi umiejętnościami, ale umieszczą karty postaci w pokoju przygód do którego wszyscy uczestnicy mają dostęp? Proponuję upublicznienie obu pokoi po zakończeniu sesji.
|
|
|
Post by pudzian on Dec 14, 2005 17:31:21 GMT 1
Ma³a pomy³ka karty postaci nie bêd¹ ujawniane (tak chyba bêdzie lepiej, ujawni siê po sesji), o swoich umiejêtnoœciach mozecie jedynie rozmawiaæ w pokoju graczy, pokój graczy mo¿ecie, a wrêcz powiniœcie utajniæ wy³¹cznie dla graczy!! Pokój przygody mo¿e byæ ujawniony, ale mozliwoœæ pisania tylko dla graczy i MG, pokój graczy ujawniony powinien byæ dopiero po sesji.
|
|
|
Post by retired on Dec 19, 2005 20:36:38 GMT 1
Coś mało chętnych... Może Pudzian przedstawisz przykładową sesję, żeby ludzie zobaczyli jak to wygląda? Może warto by też podać zasady w skrócie albo w ogóle zagrać wersję nastawioną bardziej na odgrywanie niż trzymanie się reguł, współczynników i testów.
|
|
|
Post by pudzian on Dec 22, 2005 20:32:03 GMT 1
Narazie s¹ 2 chêtne osoby, ciê¿ko pokrótce wyjasniæ jak to bêdzie wygl¹da³o, gdy¿ szczerze powiedziawszy nie mam pojecia... Zastanawia³em siê nad ewentualnoœci¹, ¿e ka¿dy gracz ma w³asny pokój i na pocz¹tku zupe³nei siê nie znacie... To by by³o fajne... Drugi problem to chocia¿by dialogi, proponowa³bym w postach pisaæ, ca³e zestawy pytañ do BN. Nasêpny problem to mechanika, coœ czujê, ¿e nie uwierzycie mi, ¿e faktycznie testy wykonywa³bym uczciwie koœciami. Nie wiem czy odpowiada³by wam taki wariant, ale z mechanik¹ jest ciê¿ki problem...
|
|
|
Post by retired on Dec 25, 2005 12:54:38 GMT 1
|
|
|
Post by pudzian on Dec 26, 2005 23:30:59 GMT 1
Doszed³em do pewnego wniosku i proponuje tak¹ formê, zak³adamy ¿e trochê siê znacie (wiecie o swoich zawodach) i jesteœcie znajomymi, zak³adamy pokój przygody, które bêdzie jawny, tam opisujê sytuacjê dla wszystkich, a wy odpisujecie swoje ruchy i plany, je¿eli chcecie coœ utajniæ lub rozdzielicie siê piszemy wtedy privatami i po ukoñczeniu przygody wszystko ujawniamy!! Miêdzy sob¹ równie¿ mo¿ecie pisaæ privaty, ba! wymieniajcie siê jeœli chcecie zdobytymi osobno informacjami. O tym czy bedziecie stanowili dru¿ynê, czy raczej indywidualnoœci zadecydujecie sami pewnie w trakcie gry. Apelujê o bardzo staranne odgrywanie postaci!!
|
|
|
Post by retired on Dec 27, 2005 13:49:33 GMT 1
Tak jest, Sir!
|
|
|
Post by teletombik on Dec 28, 2005 12:12:48 GMT 1
ja te¿ siê deklaruje...
|
|
|
Post by haratacz on Jan 10, 2006 19:40:58 GMT 1
A ja szukam chetnych, co maja ochote pograc(na realu) w Warhammer'a, W:GW, AD&D, cyberpunka, chetnie sie sam do kogos dolacze...
|
|
|
Post by retired on Jan 10, 2006 20:40:18 GMT 1
Z tych systemów znam tylko AD&D jako tako...
|
|